Wednesday, September 12, 2012

Kek Coklat Kukus Lapis Cheese

Assalamualaikum.

Genap satu bulan blog ini menyepi...

Tanpa perlu menjelaskan kenapa ianya sepi, hari ini saya nak update dan share dengan satu resepi yang saya dah klik "Like". Klik kat mana? Kat kotak fikiran saya sendiri :) :)



Kek ni sebenarnya similar dengan brownies kukus lapis cheese, cuma tidak menggunakan tepung premix brownies kukus yang ada dijual di kedai bakeri. Kek ni buat dari scretch - adun gula, telur, tepung gandum, serbuk penaik, serbuk koko, etc.

Mencedok aka mencuba resepi dari blogger masyhur, Azlita Aziz di blognya, Masam Manis.

Setelah mencuba dan merasa sendiri, maka butang "Like" telah diklik dikotak fikiran saya, lalu perlu diabadikan di blog sendiri saya kira, agar tidak terlupa suatu hari nanti...




http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/09/kek-lapis-kukus-cream-cheese.html

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
By: Yatie

Bahan A ~ Cheese
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.

Bahan B ~ Kek
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas, susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

Penyediaannya

Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sediakan loyang berukuran 8 inc (saya guna loyang square 8 x 8 inci)
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment