Monday, April 22, 2013

Talam Tokyo

Salam.

First time dengar nama kuih talam Tokyo ni. Ingat nak letak title talam sagu, tapi kan takut memang nama talam Tokyo ni dah dikenali ramai cuma saya yg tak tahu. So saya kekalkan nama talam Tokyo sepertimana nama asal dia sewaktu saya mengenalinya. Siapa yang memberi nama dan kenapa Tokyo menjadi pilihan, wallahu'alam. Sekali tengok macam serimuka, tapi bila telek betul-betul lapisan bawah tu bukan pulut tapi sagu. Lapisan atas pula lebih kenyal kerana diperbuat dari tepung kastad, instead of tepung gandum kalau serimuka.


Kerana rasanya yg unik dan berlainan dengan kuih2 talam yg lain, jadi saya rasa resepi ni berbaloi untuk diperluaskan lagi perkongsian 'sharing is caring'  dan dapat menambahkan lagi koleksi kuih talam yang sedap di negara kita.

Saya ambil resepi dari sini:



Bahan Untuk Lapisan Bawah:
300gm sagu kecil warna putih
60gm sohoon
100gm kelapa parut putih
100ml santan pekat
300ml air
1 sudu kecil garam

Cara-cara:

  1. Cuci sago sebentar, rendam selama 30 minit dan toskan.Rendam sohoon dengan air suam selama 30 minit, toskan dan potong pendek-pendek. 
  2. Satukan bahan-bahan diatas dan masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dioleskan dengan minyak. Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak. 
  3. Kukus selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.




Bahan Untuk Lapisan Atas:
4 biji telur
300gm gula pasir
400m santan pekat
400ml air + 3 helai daun pandan (blender dan tapiskan)
100gm tepung kastard
Sedikit pewarna hijau
1/8 sudu kecil alkaline water@air abu *(boleh guna 1 sk air kapur)
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan dan blend rata. 
  2. Kacau sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
  3. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit. 
  4. Padamkan api dan angkat kuih setelah masak. 
  5. Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.




Jangan takut mencuba kerana ianya pasti menjadi, insyaallah..

Sunday, April 21, 2013

Happy Birthday Dikja dan Kek Red Velvet (dalam disposable foil)

Assalamualaikum.

Last week 17.4 adalah harijadi anak perempuan ke 3 saya, Iman Fariza (Dikja) yang tahun ni dah masuk 9 tahun. Selamat harjadi anak umi, moga jadi anak yg solehah dan berjaya dunia akhirat. Dia minta nak sambut birthday kat sekolah agama bersama kawan2.. Permintaan disuarakan dah petang hari, dan saya pun teringat bahan2 red velvet dah sedia, maka buatlah red velvet utk dia bawa ke sekolah dalam alumunium foil ni. Sementelah dah agak lama saya tak buat kek red velvet. Macam pernah saya tulis dahulu, kek ni macam ada badi, lama tak makan teringin nak. Kadang tu buat bukan makan pun tapi asalkan buat. Hiasan ala kadar je sebab mata pun ngantuk nunggu kek sejuk utk ditoppingkan. Esok paginya saya perlu keluar awal so kek perlu disiapkan malam itu juga..

Sekarang ni saya lihat ramai penjual kek dah pakai aluminium foil ni.. Mungkin lebih senang dan kos pun tak tinggi (yg saya beli saiz square 8 inci ni rm9.90/10 pcs). Bakar kek dalam tu, hias ala kadar terus boleh hantar ke customer, acuan n packing 2 in 1...especially kalau untuk makan2 je. Ada macam2 saiz saya tengok kat kedai bahan bakeri, siap ada penutup plastik.

Wassalam..



Dikja...




Tuesday, April 16, 2013

Pavlova in da house...

Assalamualaikum.

Setelah demam pavlova dah agak reda di persada dapur tanahair, barulah umimans cekal hati nak mencuba membuatnya sendiri. Pernah makan pavlova sebelum ini yang ditempah melalu kawan, bagi saya takdelah hebat benar penangan dia macam penangan durian crepe. Agaknya sebab rasa dia yang agak plain sahaja antara manis dan masam, bukannya ada rasa unik tersendiri. Apa-apa pun benda senang je nak buat, bahan pun simple, maka alangkah rugi kalau tak mencungkil bakat terpendam menghasilkan pavlova sendiri..

Mari kita lihat hasilnya...



Standard lah wajah pavlova, kalau bukan kerana buah-buahan fusion kat atasnya tu, talam keladi lagi lawa...hehe..

So sapa-sapa yang masih belum mencungkil bakat mem-pavlova, silakanlah.. Insyaallah pasti menjadi..

Resepi:


Bahan-bahan :

4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1 sudu besar tepung jagung

Pastikan mangkuk dan whisk bersih dan kering.
Pukul putih telur sampai berbuih.
Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis.
Teruskan memukul sehingga menjadi merrigue yang kental dan soft peak.
Masukkan esen vanila dan ayakkan tepung jagung ke dalam merrigue, kacau rata.
Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata lagi.
Letakkan adunan merrigue di atas loyang  yang di alas baking paper. Bentukkan adunan menjadi bulatan diameter 8-9 inci (biarkan dia tebal sedikit)
Bakar dengan suhu 150 darjah celcius selama 1 jam (lebih kurang.. kalau dah nampak warna dah bertukar perang pucat, insyaallah dah masak)


Topping :
1 cawan non-dairy whipping cream.

Putar whipping cream sehingga kental dan soft peak.
Sapukan di atas permukaan pavlova dan seterusnya hidangkan bersama buah-buahan segar seperti strawberry, blueberry, anggur tanpa biji, kiwi, peach atau mangga..
Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan.

(Lebihan boleh disimpan dalam peti ais, boleh tahan sehari dua bergantung pada jenis buah yang digunakan)




Wassalam.