Wednesday, April 23, 2014

Victoria Sandwich Cake



Kek yang tergolong dalam kategori teacake (kek yang dinikmati ketika teatime). Basically kek ini ialah kek butter biasa sahaja, cuma diletakkan jem strawberry dan whipping cream ditengahnya.

Bahan-bahan:
250g butter
250g gula kastor
4 biji telur
1 st esen vanila
280g tepung naik sendiri
1 cawan whipping cream
Jem strawberry/rasberry
Hirisan buah strawberry fresh jika suka

Cara-cara:
- Pukul butter dan gula hingga kembang dan pucat.
- Masukkan telur satu per satu dengan dipukul rata selepas setiap biji telur. 
- Masukkan esen vanila.
- Kaup balikkan tepung 
- Bahagi aduanan kepada 2 bahagian dan bakar setiap satu menggunakan loyang 8 atau 9 inci selama lebihkurang 20 minit dengan suhu 170 celcius (bergantung kpd oven masing)
- Sejukkan setelah masak.
- Pukul whipping cream sehingga kembang dan bertanduk.
- Ratakan jem strawberry di permukaan sekeping kek. Dikuti dengan whipping krim tadi.
*Saya guna jem Smuckers yang sugar free..

- Letakkan sekeping lagi kek di atasnya. Hiasakan dengan icing sugar yang diayak ke atas kek dan hirisan buah strawberry (saya tak letak)

Sesuai untuk hidangan minum petang atau malam.


No comments:

Post a Comment