Saturday, May 16, 2015

Mini Shepherd Pie

Assalamualaikum. 


Kentang lenyek:
7-8 biji kentang - dikupas, belah 2 dan rebus dgn sedikit garam hingga lembut
2-3 sb butter
200ml susu segar

Kentang dilenyek hingga halus ketika masih panas2. Campurkan butter dan susu (agak2 kepekatan). Siap. 

Inti:
250g daging cincang
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 labu bawang besar - cincang halus 
1 batang karot - potong dadu
(Nak guna mix vege pun ok, tapi kitorang tak suka kacang pea dlm mix vege)
1/2 st serbuk lada putih
1/2 st serbuk lada hitam
3 sb sos Prego 
(Atau boleh juga gantikan dgn sos tomato dan sos cili shj)
1 sb tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa

Tumis bawang putih hingga garing. 
Masukkan daging cincang dan kacau hingga air agak kering. 
Masukkan bawang besar cincang dan karot. Kacau hingga layu. 
Masukkan serbuk lada putih dan hitam. 
Masukkan sos Prego atau sos tomato dan sos cili. 
Perasakan garam dan gula. 
Akhir sekali bancuh tepung jagung dgn sedikit air dan masukkan ke dlm kuali. Kacau hingga memekat. 



Kalau nak buat mini pie, guna cup aluminium foil. Isikan inti daging hingga 1/2 cup dan penuhkan dengan kentang lentek. Kalau nak buat pie besar, guna mangkuk pie. Tabur mozarella cheese dan bakar 20 minit (mini/cup) atau sehingga cheese cair dan keperangan. 






No comments:

Post a Comment