Tuesday, June 23, 2015

Koktel Kastad Jagung

Assalamualaikum.


Mengujakan bukan? Terutamanya di bulan puasa ni. Dah lama nak cuba dessert ni, tapi macam biasalah... belum jodoh :)

Resepi ambil dari mybakingworkshop. Saya copy-paste resepinya di sini:

Custard jelly

Bahan2nya:
A
2 paket konyaku jelly (lain2 perisa) / puding sumi

B
1 kotak susu segar (1 liter)
200g gula kaster
4 sb tepung kastard

C
1 tin jagung berkrim
1 tin kacang merah, toskan airnya

D
Ais batu secukupnya


Cara2 membuatnya:
1. Masak konyaku jelly mengikut arahan pada paket. Tuang dalam loyang & biarkan mengeras. Potong segiempat kecil. Boleh juga digantikan dengan puding sumi yang dipotong 4. Simpan dalam peti sejuk.

2. Dalam periuk sederhana besar, satukan semua bahan B. Gaul rata & masak atas api perlahan hingga agak pekat sedikit. Pastikan sentiasa digaul supaya tidak hangus pada bahagian bawahnya.

3. Kemudian, matikan api & masukkan bahan C. Gaul rata. Tutup & biarkan sampai agak suam atau sejuk sepenuhnya. Masukkan jelly yang disejukkan tadi. Gaul rata.

4. Tuang adunan tadi dalam gelas & masukkan ais batu. Sedia untuk dinikmati.

** untuk A, saya hanya menggunakan agar2 segera nona perisa ros. Untuk B, saya guna 1 tin susu cair dan tambah air untuk dijadikan 1 liter. Saya juga skip kacang merah sebab budak2 tak suka. Rasanya kalau masukkan cendol pun best kan?

No comments:

Post a Comment