Monday, July 6, 2015

Chocolate Chips Cookies Untuk Raya

Assalamualaikum


Biskut Famous Amos
Oleh: Azie Kitchen
Bahan A1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract
Bahan B2 cawan tepung gandum (di ayak)1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips
1/2 cawan cornflakes dikisar halus - Umimans tambah utk rasa lebih crunchy

Cara cara:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 
Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, sida bica dan cream of tartar. 
Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit ke dlm adunan tadi. Kacau menggunakan spatula. 
Masukkan kekacang dan chocolate chips dan cornflakes kisar. Adunan agak lembik tapi tak apa. 
Simpan dalam fridge selama 30min-1 jam. 
Dengan menggunakan sudu atau tangan, bulat2kan adunan dan susun dlm loyang yg telah digris. Jarak2 kan sedikit kerana biskut akan mengembang. 
Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit. 
Sejukkan atas redai dan simpan dalam bekas kedap udara. 










No comments:

Post a Comment