Monday, August 10, 2015

Apam Gula Hangus

Assalamualaikum.


Fenomena acuan biru Apple Lady :)
Serius apam yang dikukus menggunakan acuan ni sgt cantik mulus dan tidak melekat (setelah disapu gris). Saya telah berjaya mendapatkannya dan harganya cuma rm2.00++..

Resepi apam gula hangus ni pula saya amik dari fb page masak-memasak.. Tak
ingat page mana. Satu benda yg saya terdiscover Fb page ni kan suka amik gambar dari blog2 orang esp yg takde watermark.. Blog cikai saya ni pun dah few times kena cilok gambar, tapi depa tak amik plak resepinya sekali. Nak kata gamba kat blog ni cantik jelita, jauh panggang dari api. Agaknya depa nak gambar yg real amatur, bukannya yg expert mcm Azlita masam manis ker..hehe..

Ini dia resepinya:
1 cawan gula
1 cawan air panas
- cairkan gula dlm periuk kecil/kuali di atas api sederhana kecul sehingga berbuih dan bertukar perang. Masukkan air panas dan biarkan mendidih sehingga tiada ketulan gula. 

2 biji telur
2 sb butter
3 sb susu pekat manis
3 sb susu cair (optional)
1 st soda bikarbonat
1/2 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
- blend telur, butter, susu pekat, susu cair dan minyak selama 1-2 minit. 
- masukkan soda dan dan gula hangus, blend sekejap lagi. 
- tuangkan dlm mangkuk dan masukkan tepung gandum. Kacau menggunakan whisk hingga rata. 
- panaskan kukusan sehingga air mendidiih. Tuang adunan ke dlm loyang ( kalau ada loyang biru lagi cun..) dan terus masukkanke dlm pengukus. 
- kukus selama 30-40 minit. 
- bila dah masak terbalikkan apam ke dlm pinggan atau cake board. 

Bahagian bwh acuan yg berlekuk2 adalah sgt comel...sesuai dgn tekstur apam yg mulus..








No comments:

Post a Comment