Thursday, September 10, 2015

Apam Mekar

Assalamualaikum. 

Kali pertama saya buat apam legend ni. Walaupun rasanya plain sahaja, saya mmg suka makan apam ni yang lembut, gebu dan shomel...

Bahan2:
3 biji telur B
1 1/2 cawan gula halus
1 sb ovalette
1 st esen vanila
1 cawan icecream soda F&N
3 cawan tepung*
1 st baking powder

Mula2 masukkan telur, gula dan ovalette ke dlm mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kembang (putih dan pekat)
Kemudian perlahankan mixer masukkan esen vanila. 
Kemudian masukkan icecream soda diselang selikan dengan tepung yg telah diayak dengan baking powder. 
Setelah sebati, ambik 2 senduk diwarnakan merah, 2 senduk diwarnakan hijau. Tak perlu bahagi sama banyak sebab kita nak jadikan adunan base ialah warna asal putih syahdu...hehe. Masukkan kedua2 nya d dlm piping bag berasingan. 
Susun cawan kertas kecil di dalam acuan lompang. Sudukan adunan warna base  sehingga hampir penuh. Pipekan sedikit adunan warna merah dan hijau diatasnya. 

 
Kemudian kukus dengan api besar selama 7 minit. 
Aduanan ini menghasilkan lebihkurang 60 biji apam kecil. 


No comments:

Post a Comment